sobota, oktober 04, 2008

Svetovni dan živali

Četrti oktober - svetovni dan živali.

Ta pa je v zadnjih letih prerasel tudi v svetovni teden živali, ki poteka pod okriljem Svetovnega združenja za zaščito živali (World Society for the Protection of Animals - WSPA) od 4. do 10. oktobra.

Sporočilo tega dne oz. tedna je zaščita, dobrobit in odgovoren odnos do živali. Posvečen je tudi spominu na svetega Frančiška Asiškega, zaščitnika živali, ki je umrl 4.10.1226, in je bil znan ljubitelj živali ter narave.

Svetovni dan živali začel leta 1931 na shodu ekologov v Firencah, z namenom opozoriti na zaskrbljujoči položaj ogroženih živalskih vrst. S časom pa je svetovni dan živali zaobjel vse živalske vrste, njegovo obeleževanje pa se je razširilo po vsem svetu.
(povzeto po spletni strani World Animal Day)

Na svetovni dan živali lahko tudi vi naredite nekaj za njih. Lahko donirate hrano in opremo za živali (zavetiščem in društvom za zaščito oz. pomoč živalim), se aktivno vključite v kakšno podobno društvo (npr. DPŽ Šnoflja), nudite začasen dom zavrženim živalim, donirate sredstva društvom, ki pomagajo živalim - vsak lahko pomaga po svojih zmožnostih. Če ne gre drugače, namenite malo več pozornosti svojemu hišnemu ljubljenčku. Najbolje pa bi bilo, da bi se na živali spomnili bolj pogosto (vsak dan) in ne samo na svetovni dan oz. teden živali.

Chica z začasnico Mici

Ni komentarjev: